Iedereen moet vanaf zijn 18e zelf een zorgverzekering af sluiten. Voor studenten is dit maandelijks best een fors bedrag. Gelukkig geven zorgverzekeraars korting aan studenten en krijg je zorgtoeslag. Hoe kun je nog meer besparen?

 

Basisverzekering

De basisverzekering is verplicht in Nederland. Dit is de goedkoopst mogelijke verzekering, want deze verzekering dekt het minst. Voorbeelden van wat wel gedekt wordt door elke basisverzekering zijn: huisarts, medicijnen, operaties en ziekenhuisverblijf. Per verzekeraar verschilt de basispremie al dus let hier op.

Aanvullende verzekering

De basisverzekering dekt niet alles, zoals tandarts, fysiotherapie en buitenlanddekking. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig. Studenten hebben over het algemeen weinig zorgkosten, omdat ze jong en gezond zijn. Het is dan zonde van veel geld te betalen voor een aanvulling die je niet nodig hebt.. Vergelijk goed de aanvullende en de tandartspakketten van verzekeraars, Er zit veel verschil in de hoogte van de premies en wat ze vergoeden. Let daarbij op wat je denkt nodig te hebben. Zo heb je waarschijnlijk weinig aan steunzolen of een kunstgebit, maar wil je wel anticonceptie of gebitsreiniging vergoed krijgen.

Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je moet betalen wanneer je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering. Als je dus geen zorgkosten maakt betaal je geen eigen risico. Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van €385. De eigen risico kan je verhogen naar bijvoorbeeld €500, als je dit doet wordt je maandelijkse premie lager. Als je dan wel zorg nodig hebt moet je wel in staat zijn om die €500 in een keer te betalen.

 

Handige sites om zorgverzekeringen te vergelijken:

https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering

https://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/studenten