Misschien heb je er wel eens bij stil gestaan om je geld te gaan beleggen. Maar als je je erin verdiept, merk je al gauw dat het heel ingewikkeld is. Je kunt beleggen in aandelen of obligaties, maar ook in producten als goud of iets meer ongrijpbaars als cryptocurrency.

Risico

Als je begint met beleggen, moet je beseffen dat het niet zonder risico is. Doe het dus niet met al je spaargeld, maar alleen met wat je kunt missen. Beleggen is risicovol, maar kan meer opleveren dan jouw spaarrekening. Besef wel dat je met beleggen niet alleen winst kan maken, maar ook geld kunt verliezen.

Belangrijk is dat je je verdiept in het onderwerp. Hoe gaat het met bedrijf of product en hoe is de koers van de afgelopen tijd geweest? Verzamel genoeg informatie zodat je begrijpt waardoor de koers kan stijgen of dalen.

 

Actief of passief

Met actief beleggen wordt bedoeld dat je op korte termijn handelt. Je koopt dus in en verkoopt dit weer snel. Deze vorm van beleggen heeft het meeste risico, maar ook het meeste rendement.

Als je passief belegt, koop je iets in wat je langer vasthoudt. Je hebt dan minder last van sterke waardestijgingen én -dalingen op korte termijn en loopt daardoor minder risico. Je maakt echter ook minder winst dan bij actief beleggen.

 

Broker

Om te kunnen beleggen heb je een broker nodig. Een broker heeft toegang tot de financiële markt en kan dus transacties voor je uitvoeren. Waarschijnlijk kan dat bij je eigen bank, maar er zijn ook gespecialiseerde (online) brokers. Maak een vergelijking tussen de verschillende brokers en kies welke bij jouw beleggingsstrategie past. Sommige brokers rekenen transactiekosten, andere brokers nemen een marge van de koop- en verkoopprijs.

Belangrijk is dat je belegd met geld dat je kunt missen. Als je het geld namelijk snel nodig hebt, kun je het niet altijd meteen cashen.